Koperty orzechowo-migdałowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • filiżanka oliwy
  • filiżanka wody
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka
  • mąka - 50 dekagramów
  • cukier puder
  • nadzienie
  • orzechy włoskie - 25 dekagramów
  • migdały - 25 dekagramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • mielone goździki - 5 sztuk
  • miód

Sposób przygotowania:

  1. Zdjąć skórkę z orzechów i migdałów, posiekać je lub grubo zmielić.
  2. Dodać cynamon, goździki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa.
  3. Zrobić ciasto: Wymieszać wodę, oliwę, proszek do pieczenia i sok cytrynowy.
  4. Zagnieć z taką ilością mąki, aby powstało twarde ciasto.
  5. Rozwałkować je na grubość palca, wyciąć kwadraty, na każdym ułożyć porcję nadzienia.
  6. Rogi ciastek zagiąć do środka i skleić nad nadzieniem.
  7. Ciastka ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 15 minut w temp. 180°C.
  8. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.