Kopiec
  • 30 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 140 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.66 szklanek
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżka
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • krem
  • śmietana 30% - 500 mililitrów
  • Śmietan - fix - 3 opakowania
  • cukier puder - 2 łyżki
  • płatki czekoladowe - 3 łyżki
  • dodatki
  • alkohol/herbata do nasączenia ciasta - 20 mililitrów
  • banan - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru.
  2. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Ubić.
  3. Dodawać mąkę tortową i ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie.
  4. Wylać ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm. Wstawić do gorącego piekarnika.
  5. Piec w temp. 140 stopni C ok. 25 min. (najlepiej z termoobiegiem).
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu ściąć nożem kopułę ciasta i wykroić ze spodniej części koło o wysokości 1 cm, zostawiając od brzegów również 1 cm "obręczy".
  7. Resztę ciasta pokruszyć. Ciasto z tortownicy delikatnie nasączyć.
  8. Położyć na nim płaską częścią banany przekrojone wzdłuż i skropić je sokiem z cytryny.
  9. Ubić na sztywno śmietanę, dodać śmietan-fixy, cukier puder i płatki czekoladowe. Rozsmarować masę na bananach.
  10. Utworzyć z masy kopiec. Na masę wyłożyć pokruszone ciasto i lekko docisnąć. Schłodzić kilka godzin.