Kopiec kreta na blachę
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 200 gramów
  • gorąca woda - 200 mililitrów
  • kakao - 3 łyżki
  • krem
  • śmietanka 30% - 500 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • galaretka cytrynowa - 1 sztuka
  • starta mleczna czekolada - 25 gramów
  • banan - 6 sztuk
  • sok z 1 cytryny - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Cukier utrzyj z żółtkami, wlej roztopioną Kasię i gorącą wodę, ubij mikserem.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszaj.
  3. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 22 x 28 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 45 minut.
  4. Ciasto wystudź. Nierówny wierzch ciasta zetnij i pokrusz w dłoniach. Spód ułóż ponownie w formie.
  5. Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki gorącej wody i przestudź. Banany obierz, skrop sokiem z cytryny i polej galaretką.
  6. Gdy galaretka na bananach zacznie lekko tężeć przełóż banany na ciasto w formie. Pozostałą galaretkę przełóż do rondelka i delikatnie rozpuść. Przestudź.
  7. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Wsyp czekoladę i wymieszaj.
  8. Przygotowaną masę śmietanową wyłóż na banany i równo rozprowadź. Kilka razy stuknij foremką o blat stołu aby masa dokładnie wypełniła przerwy między bananami.
  9. Całość posyp pokruszonym ciastem i lekko dociśnij dłonią. Odstaw na kilka godzin do lodówki.