Kopytka kartoflane
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki - 5 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 20 dekagramów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w łupinach. Ostudź, obierz (najlepiej dzień wcześniej), następnie przeciśnij przez praskę.
  2. Posól ziemniaki, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i żółtko. Masę dopraw mini kostką Knorr. Zagnieć ciasto.
  3. Uformuj z ciasta wałek, spłaszcz nożem i pokrój skośnie na kluski o szerokości 1,5 - 2 centymetra.
  4. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie 4 - 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj do dań mięsnych zaraz po wyjęciu lub podgrzej na patelni tłuszcz, wsyp tartą bułkę, włóż kopytka i podgrzewaj na małym ogniu.