Kopytka kartoflane

13


Średnie


60 min.


6 os.

Składniki
ziemniaki5 sztuk
bułka tarta2 łyżki
jajko1 sztuka
mąka pszenna20 dekagramów
sól1 szczypta
mąka ziemniaczana2 łyżki
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
żółtko1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w łupinach. Ostudź, obierz (najlepiej dzień wcześniej), następnie przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Posól ziemniaki, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i żółtko. Masę dopraw mini kostką Knorr. Zagnieć ciasto.
Krok 3
Uformuj z ciasta wałek, spłaszcz nożem i pokrój skośnie na kluski o szerokości 1,5 - 2 centymetra.
Krok 4
Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie 4 - 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj do dań mięsnych zaraz po wyjęciu lub podgrzej na patelni tłuszcz, wsyp tartą bułkę, włóż kopytka i podgrzewaj na małym ogniu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl