Kopytka leniwe

Składniki:

  • ziemniaki - 1.5 kilogramów
  • twaróg półtłusty - 1 kilogram
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • masło - 1 sztuka
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • cukier - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij dwukrotnie przez praskę razem z serem.
  2. Dodaj jajka i mąkę, szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na cztery równe części.
  3. Z każdej porcji uformuj wałek, delikatnie spłaszcz, pokrój na ukośne kluski i natychmiast wrzucaj do gotującej się osolonej wody.
  4. Gotuj na średnim ogniu ok.10 minut od momentu wypłynięcia.
  5. Kluski wyjmij łyżką cedzakową, podziel na porcje.
  6. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, lekko zrumień i polej kluski. Posyp do smaku cukrem.