Kopytka owcze
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki, najlepiej "stare" - 300 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • dodatkowa mąka do podsypania - 1 garść
  • ser bryndza - 150 gramów
  • Cebula z USA Knorr - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • ostra papryczka - 1 sztuka
  • gałązka pietruszki - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
  2. Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.
  3. Czosnek, pietruszkę i papryczkę drobno posiekaj. Podsmaż na maśle, dodaj cebulę Knorr oraz kopytka. Chwilę wszystko wymieszaj i natychmiast podawaj.