Kopytka z winną wątróbką

1


Łatwe


30 min.


3 os.

Składniki
wątróbka drobiowa400 gramów
cebula2 sztuki
pieprz1 szczypta
sól1 łyżeczka
wytrawne wino białe1 szklanka
kwaśna śmietana 18%3 łyżki
posiekana natka pietruszki2 łyżki
olej do smażenia2 łyżki
Fix Kopytka czy leniwe Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Fix Knorr kopytka połączyć z 450 ml wody. Dokładnie wymieszać ciasto i odstawić na 10 minut.
Krok 2
Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.
Krok 3
Wątróbkę pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, kilka minut smażyć. Dodać wątróbkę, obrumienić, przyprawić solą, pieprzem i kosteczką czosnkową. Całość podlać winem. Dusić razem ok 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, wrzucić natkę pietruszki uzupełnić smak sosu solą i pieprzem, ewentualnie wodą.
Krok 4
Podać z gotowymi kopytkami.
Autor: bernika bernikaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl