Kopytka z winną wątróbką
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wątróbka drobiowa - 400 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 łyżeczka
  • wytrawne wino białe - 1 szklanka
  • kwaśna śmietana 18% - 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • Fix Kopytka czy leniwe Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr kopytka połączyć z 450 ml wody. Dokładnie wymieszać ciasto i odstawić na 10 minut.
  2. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.
  3. Wątróbkę pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, kilka minut smażyć. Dodać wątróbkę, obrumienić, przyprawić solą, pieprzem i kosteczką czosnkową. Całość podlać winem. Dusić razem ok 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, wrzucić natkę pietruszki uzupełnić smak sosu solą i pieprzem, ewentualnie wodą.
  4. Podać z gotowymi kopytkami.