| |||||||||
| Składniki | ||
| cebula | 2 sztuki | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| sól | 1 łyżeczka | |
| posiekana natka pietruszki | 2 łyżki | |
| Fix Kopytka czy leniwe Knorr | 1 sztuka | |
| olej do smażenia | 2 łyżki | |
| Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 1 sztuka | |
| kwaśna śmietana 18% | 3 łyżki | |
| wątróbka drobiowa | 400 gramów | |
| wytrawne wino białe | 1 szklanka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Fix Knorr kopytka połączyć z 450 ml wody. Dokładnie wymieszać ciasto i odstawić na 10 minut. |
| Krok 2 |
| Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać. |
| Krok 3 |
| Wątróbkę pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, kilka minut smażyć. Dodać wątróbkę, obrumienić, przyprawić solą, pieprzem i kosteczką czosnkową. Całość podlać winem. Dusić razem ok 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, wrzucić natkę pietruszki uzupełnić smak sosu solą i pieprzem, ewentualnie wodą. |
| Krok 4 |
| Podać z gotowymi kopytkami. |
| Autor: bernika bernika |