|
Składniki | ||
cebula | 2 sztuki | |
pieprz | 1 szczypta | |
sól | 1 łyżeczka | |
posiekana natka pietruszki | 2 łyżki | |
Fix Kopytka czy leniwe Knorr | 1 sztuka | |
olej do smażenia | 2 łyżki | |
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 1 sztuka | |
kwaśna śmietana 18% | 3 łyżki | |
wątróbka drobiowa | 400 gramów | |
wytrawne wino białe | 1 szklanka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Fix Knorr kopytka połączyć z 450 ml wody. Dokładnie wymieszać ciasto i odstawić na 10 minut. |
Krok 2 |
Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać. |
Krok 3 |
Wątróbkę pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, kilka minut smażyć. Dodać wątróbkę, obrumienić, przyprawić solą, pieprzem i kosteczką czosnkową. Całość podlać winem. Dusić razem ok 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, wrzucić natkę pietruszki uzupełnić smak sosu solą i pieprzem, ewentualnie wodą. |
Krok 4 |
Podać z gotowymi kopytkami. |
Autor: bernika bernika |