Kopytka ze szpinakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki, najlepiej "stare" - 400 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • dodatkowa mąka do podsypania - 1 garść
  • szpinak mrożony - 0.5 kilogramów
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • żółtko - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka
  • parmezan starty - 40 gramów
  • żółty ser - 120 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Odstaw szpinak, aby się rozmroził. Następnie przełóż go na sito i dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
  2. Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, żółtko, parmezan, odciśnięty szpinak, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na kopytka.
  3. Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną.
  4. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Na patelni roztop masło. Dodaj odcedzone kopytka i wymieszaj. Przełóż na talerz. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i natychmiast podawaj z sosem na boku.