Kora Orzechowa
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • białka jajka - 8 sztuk
  • żółtka - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 20 dekagramów
  • orzechy włoskie posiekane - 10 dekagramów
  • orzechy włoskie mielone - 10 dekagramów
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • mąka - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • brzoskwinie w puszce - 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • woda - 0.75 szklanek
  • mąka - 1 łyżeczka
  • żółtko - 5 sztuk
  • galaretka pomarańczowa - 2 opakowania
  • delicje pomarańczowe - 2 opakowania
  • kawa - 150 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, cały czas ubijając, na koniec dodać żółtka. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami ciasta i upiec dwa placki (piec około 45 minut w temp. 160 stopni).
  2. Krem: Sok z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru, budynie rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Na koniec dodać żółtka wymieszane z mąką i zagotować.
  3. Kasię utrzeć z przestudzonym budyniem na puszystą masę.
  4. Wykończenie: Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy; na masę ułożyć delicje nasączone kawą; na delicje wyłożyć pozostałą masę; na wierzch ułożyć drugi placek a na nim pokrojone brzoskwinie.
  5. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody i tężejącą galaretką polać brzoskwinie. SMACZNEGO!