Koreański burger

8


Łatwe


10 min.


4 os.

Składniki
wołowina mielona o zawartości tłuszczu ok. 20% 1 kilogram
Przyprawa Koreański Grill Knorr1 opakowanie
świeża kolendra1 pęczek
bułka z sezamem do hamburgerów4 sztuki
grzyby shitake suszone100 gramów
sos sweet chili100 gramów
sos sojowy3 łyżki
olej sezamowy z uprażonych ziaren sezamu50 mililitrów
ser cheddar100 gramów
kapusta kimchi gotowana lub sałatka z przepisu „Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko ”200 gramów
liście sałaty5 sztuk
imbir kłącze4 cm
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby shitake zalej gotującą się wodą i odstaw, aż zmiękną. Następnie drobno je posiekaj. Pokrój również natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.
Krok 2
Wymieszaj mięso mielone, przyprawę Koreański Grill Knorr, pokrojone grzyby shitake, sos sojowy, kolendrę, olej sezamowy i imbir. Z powstałej masy uformuj 4 okrągłe hamburgery grubości ok. 1 cm.
Krok 3
Hamburgery smaż na grillu, decydując o stopniu wysmażenia według własnych upodobań. Aby średnio wysmażyć mięso, trzeba je grillować po 4 minuty z każdej strony. Gotowe hamburgery posmaruj sosem sweet chili.
Krok 4
Bułki opiecz z obu stron na złoty kolor. Na jednej połówce układają kolejno: usmażone mięso, ser i kapustę kimchi. Całość przykryj drugą połówką bułki z sezamem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl