Koreański burger
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowina mielona o zawartości tłuszczu ok. 20% - 1 kilogram
  • Przyprawa Koreański Grill Knorr - 1 opakowanie
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • bułka z sezamem do hamburgerów - 4 sztuki
  • grzyby shitake suszone - 100 gramów
  • sos sweet chili - 100 gramów
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • olej sezamowy z uprażonych ziaren sezamu - 50 mililitrów
  • ser cheddar - 100 gramów
  • kapusta kimchi gotowana lub sałatka z przepisu „Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko ” - 200 gramów
  • liście sałaty - 5 sztuk
  • imbir kłącze - 4 cm

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby shitake zalej gotującą się wodą i odstaw, aż zmiękną. Następnie drobno je posiekaj. Pokrój również natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.
  2. Wymieszaj mięso mielone, przyprawę Koreański Grill Knorr, pokrojone grzyby shitake, sos sojowy, kolendrę, olej sezamowy i imbir. Z powstałej masy uformuj 4 okrągłe hamburgery grubości ok. 1 cm.
  3. Hamburgery smaż na grillu, decydując o stopniu wysmażenia według własnych upodobań. Aby średnio wysmażyć mięso, trzeba je grillować po 4 minuty z każdej strony. Gotowe hamburgery posmaruj sosem sweet chili.
  4. Bułki opiecz z obu stron na złoty kolor. Na jednej połówce układają kolejno: usmażone mięso, ser i kapustę kimchi. Całość przykryj drugą połówką bułki z sezamem.