Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 1.75 szklanek
  • cukier puder - 0.6 szklanek
  • miód - 100 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 0.5 łyżeczek
  • kardamon - 0.5 łyżeczek
  • lukier
  • cukier puder - 1 szklanka
  • białko - 1 sztuka
  • dodatki
  • barwniki spożywcze - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
  3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
  5. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C
  6. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.