Kotleciki panierowane w płatkach owsianych
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 12% - 200 mililitrów
  • serek topiony - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 gramów
  • olej roślinny do smażenia
  • pierś z kurczaka - 600 gramów
  • bułka tarta - 100 gramów
  • płatki owsiane - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na kilku łyżkach oleju podsmaż pokrojone w plastry grzyby, dodaj kremowy, pieczarkowy sos przygotowany z fixu rozmieszanego z 200 ml śmietany. Całość zagotuj, dodaj serek topiony. Mieszaj aż ser się rozpuści. Masa powinna być gęsta i kremowa. Przelej ją na płaską tackę wyłożona pergaminem, ostudź a następnie zamroź. Zamrożona masę pokrój w kwadraty 3 cm na 3 cm .
  2. Piersi z kurczaka pokrój w plastry pod skosem ułóż na foli i rozbij dokładnie młotkiem na cienkie płaty. Mięso oprósz przyprawą do mięsa.
  3. Na płaty mięsa ułóż pokrojony farsz. Krawędzie kurczaka zawiń do środka tworząc kwadratowe kotleciki. Kotleciki panieruj w mące, jajku a następnie w bułce tartej pomieszanej z płatkami. Gotowe kotleciki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.