Kotleciki z duszonymi grzybami w śmietanie

Składniki:

  • mięso mielone - 300 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • opieńki - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • śmietana 18 % - 200 mililitrów
  • mąka - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • estragon - 1 szczypta
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wymieszaj z 1/4 grzybów, jakiem i łyżką bułki tartej. Dopraw pieprzem, estragonem, majerankiem i Delikatem Knorr.
  2. Z powstałej masy uformuj małe kotleciki i opanieruj w pozostałej bułce tartej.
  3. Kotleciki usmaż na tłuszczu na złoty kolor.
  4. Grzyby po oczyszczeniu, umyciu i odsączeniu pokrój. Cebulę posiekaj. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj grzyby i przesmaż.
  5. Pozostałe grzyby podlej mlekiem. Duś około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  6. Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj. Dopraw Delikatem Knorr i pieprzem. Podawaj kotleciki polane grzybami z ziemniakami lub ryżem.