Kotleciki z duszonymi grzybami w śmietanie

0


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone300 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżka
opieńki 400 gramów
cebula1 sztuka
mleko0.5 szklanek
śmietana 18 %200 mililitrów
mąka1 łyżka
jajko1 sztuka
bułka tarta4 łyżki
natka pietruszki0.5 pęczków
estragon1 szczypta
majeranek1 łyżeczka
pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie
Krok 1
Mięso wymieszaj z 1/4 grzybów, jakiem i łyżką bułki tartej. Dopraw pieprzem, estragonem, majerankiem i Delikatem Knorr.
Krok 2
Z powstałej masy uformuj małe kotleciki i opanieruj w pozostałej bułce tartej.
Krok 3
Kotleciki usmaż na tłuszczu na złoty kolor.
Krok 4
Grzyby po oczyszczeniu, umyciu i odsączeniu pokrój. Cebulę posiekaj. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj grzyby i przesmaż.
Krok 5
Pozostałe grzyby podlej mlekiem. Duś około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 6
Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj. Dopraw Delikatem Knorr i pieprzem. Podawaj kotleciki polane grzybami z ziemniakami lub ryżem.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl