Kotleciki z jajek a la carbonara
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wędzona szynka - 300 gramów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • ziemniaki - 200 gramów
  • jajka ugotowane na twardo - 4 sztuki
  • surowe jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 400 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 5 łyżek
  • posiekana natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę pokrój w kostkę. Ugotuj jajka i zetrzyj je na tarce wraz z podgotowanymi ziemniakami. Następnie połącz starte jajka i ziemniaki z szynką.
  2. Dodaj surowe jajka, łyżkę tartej bułki oraz szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Masę delikatnie wymieszaj.
  3. Uformuj 8 kotlecików, obtocz w pozostałej ilości bułki tartej i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu (na złocisty kolor). Następnie przełóż je w ciepłe miejsce.
  4. Przygotuj Fix Spaghetti Carbonara Knorr zgodnie z podstawowym przepisem, ale bez dodatku szynki.
  5. Do kotlecików dodaj gotowy Fix Knorr oraz posiekaną natkę (możesz udekorować danie również plastrami podsmażonych pieczarek). Podawaj je np. z ziemniakami.