Kotleciki z jajka i ziemniaków
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk
  • zwykłe jajko - 1 sztuka
  • młode ziemniaki - podźgane - 4 sztuki
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • szczypiorek - 3 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wykładamy ziemniaki i łączymy z pokrojonymi jajkami - ja używam do tego specjalnego sitka, jest po prostu szybciej i wygodniej. Dodajemy śmietanę i łączymy - jeżeli będzie za mało można jeszcze dorzucić jedną łyżkę.
  2. Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy szczypiorek i 1 surowe jajko, uprzednio umyte.
  3. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z mizerią lub wedle gustu.