Kotleciki z piersi kurczaka

Składniki:

  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • papryka - 1 sztuka
  • pieczarki
  • jajka - 4 sztuki
  • mąka - 3 łyżki
  • sera żółtego - 30 dekagramów
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • masło lub margaryna do smażenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Paprykę, pokrój na mniejsze kawałki niż kurczaka. Ser żółty zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj.
  3. Pieczarki po oczyszczeniu, pokrój w plastry i podsmaż na maśle lub margarynie. Odstaw do ostygnięcia i odsącz z soku.
  4. Piersi kurczaka wymieszaj z papryką, serem, pieczarkami i natką. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr .
  5. Jajka roztrzep, wymieszaj z mąką i zalej kurczaka z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma.
  6. Powstałe „ciasto” wylewaj porcjami na rozgrzany olej i smaż jak zwykłe kotlety.