Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym

1


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
mielone z indyka25 dekagramów
majeranek1 łyżka
oregano1 łyżka
natka pietruszki pokrojona2 łyżki
sól1 szczypta
pieprz mielony1 szczypta
jajko1 sztuka
bułka mała sucha1 sztuka
olej z pestek winogron1 szklanka
koperek pokrojony3 łyżki
gorące puree ziemniaczane12 łyżek
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr1 szczypta
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Namoczyć w letniej wodzie suchą bułeczkę .Gdy zmięknie odcisnąć. Wymieszać mięso, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - Cebula , Czosnek i Pietruszka , oregano , majeranek. Doprawić masę do smaku pieprzem. Uformować 12 kotletów. Obtoczyć w tartej bułce .
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej . Kotlety usmażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy. Zdjąć z patelni .
Krok 3
Przygotować puree ( odcedzić ugotowane ziemniaki , utłuc z odrobiną masła - wymieszać z koprem ). Kotlety naciąć jak bułki na hamburgery. Na dolną połówkę położyć listki sałaty , na to po czubatej łyżce puree ziemniaczanego . Udekorować listkami pietruszki i paseczkami pomidora lub czerwonej papryki. Podawać natychmiast.
Krok 4
* Doskonale sprawdza się na kinderbale na działce . Można przygotować wcześniej - potem podgrzać - nakładać i na tackach wynosić dzieciakom . Obok podać pokrojone warzywa sezonowe, ogórki małosolne, pomidory, rzodkiewki . Taki obiad na odwrotnie . Dzieci lubią hamburgery - a tu zamiast buły mają kotlet i ziemniaki - czyli pełny obiad .
Autor: Grażyna MolakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl