Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mielone z indyka - 25 dekagramów
  • majeranek - 1 łyżka
  • oregano - 1 łyżka
  • natka pietruszki pokrojona - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka mała sucha - 1 sztuka
  • olej z pestek winogron - 1 szklanka
  • koperek pokrojony - 3 łyżki
  • gorące puree ziemniaczane - 12 łyżek
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 szczypta
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Namoczyć w letniej wodzie suchą bułeczkę .Gdy zmięknie odcisnąć. Wymieszać mięso, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - Cebula , Czosnek i Pietruszka , oregano , majeranek. Doprawić masę do smaku pieprzem. Uformować 12 kotletów. Obtoczyć w tartej bułce .
  2. Na patelni rozgrzać olej . Kotlety usmażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy. Zdjąć z patelni .
  3. Przygotować puree ( odcedzić ugotowane ziemniaki , utłuc z odrobiną masła - wymieszać z koprem ). Kotlety naciąć jak bułki na hamburgery. Na dolną połówkę położyć listki sałaty , na to po czubatej łyżce puree ziemniaczanego . Udekorować listkami pietruszki i paseczkami pomidora lub czerwonej papryki. Podawać natychmiast.
  4. * Doskonale sprawdza się na kinderbale na działce . Można przygotować wcześniej - potem podgrzać - nakładać i na tackach wynosić dzieciakom . Obok podać pokrojone warzywa sezonowe, ogórki małosolne, pomidory, rzodkiewki . Taki obiad na odwrotnie . Dzieci lubią hamburgery - a tu zamiast buły mają kotlet i ziemniaki - czyli pełny obiad .