Kotlet pożarski
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 400 gramów
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 opakowanie
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • jajka - 2 sztuki
  • Rama Classic - 1 łyżka
  • olej - 3 łyżki
  • bułka tarta - 0.5 szklanek
  • woda - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr wymieszaj z połową szklanki ciepłej wody i odstaw na 3 minuty. Piersi z kurczaka oraz natkę pietruszki posiekaj ostrym nożem.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Mięso połącz z przygotowanym Fixem, dodaj natkę pietruszki i na koniec pianę. Z mięsa uformuj owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej.
  3. Smaż na średnio rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony. Dodaj 3 łyżki wody i łyżkę margaryny lub masła, patelnię przykryj. Gotuj jeszcze dwie minuty. W tym przepisie możesz też użyć mielonego mięsa drobiowego, wtedy unikniesz siekania mięsa nożem.