Kotlet schabowy faszerowany kurkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kotlety schabowe - 4 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • kurki - 200 gramów
  • suszona żurawina - 50 gramów
  • szalotki - 2 sztuki
  • gałązka tymianku - 1 sztuka
  • oscypek - 100 gramów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • tłuszcz - 100 gramów
  • woda - 200 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj grzyby, oczyść z wszelkich zabrudzeń, przekrój na pół. Szalotki i czosnek drobno posiekaj.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki i czosnek, a następnie dodaj grzyby. Wszystko razem smaż około 10 minut, dopraw do smaku posiekanym tymiankiem. Grzyby odstaw na bok, aby ostygły. Do zimnych grzybów dodaj startego oscypka i żurawinę.
  3. Kotlety umyj i osusz, w mięsie, ostrym nożem zrób wąskie nacięcie – utwórz kieszeń.
  4. Mięso napełnij farszem. Kotlety oprósz Przyprawą do mięsa Knorr, obtocz w mące i obsmaż na patelni z obu stron.
  5. Pod koniec smażenia dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody sos Knorr.
  6. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut tak, aby kotlety nie były surowe.