Kotlet z krowiego wymiona

Składniki:

  • krowie wymię - 0.5 kilogramów
  • cebula pokrojona w ćwiartki - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • goździki - 1 sztuka
  • ziarna czarnego pieprzu
  • mąka - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj, po czym gotuj przez około 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij je i powtórz gotowanie w nowej wodzie. Dodaj liść laurowy, goździki, cebulę pokrojoną w ćwiartki, pieprz oraz Delikat Knorr. Aby mięso było miękkie gotuj je przez 4 godziny na wolnym ogniu.
  3. Ugotowane wymię pokrój w dość cienkie plastry i panieruj w kolejności: mąka, roztrzepane jajko, bułka tarta.
  4. Smaż rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku solą (jeśli uznasz to za konieczne) dopiero po usmażeniu.