Kotlety dla wegetarian po indyjsku

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • mąka
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • kolendra
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • imbir - 2 łyżeczki
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • ryż - 3 szklanki
  • łuskane nasiona słonecznika - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż zalej 6 szklankami wody i ugotuj.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i posyp solą.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy czosnkowej.
  4. Następnie wrzuć ryż oraz nasiona słonecznika i natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj.
  5. Dodaj sos sojowy, przypraw do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem, po czym wymieszaj. Uformuj małe kotlety i obtaczaj je w mące. Smażymy na gorącym tłuszczu, mają być rumiane.