Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z indyka - 500 gramów
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • kajzerka czerstwa - 1 sztuka
  • pomidory suszone - 5 sztuk
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • karczochy marynowane - 300 gramów
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • papryczka chilli - 0.5 sztuk
  • cebula czerwona - 0.5 sztuk
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • mleko - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w mleku. Mięso z indyka zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Pomidory pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. W misce połącz mięso, jajka, pomidory, orzeszki, odciśniętą bułkę, bułkę tartą oraz połowę kolendry. Masę dopraw przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.
  3. W garnku z wkładem do gotowania na parze zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Sitko wyłóż pergaminem. Z mięsnej masy uformuj nieduże kotleciki i od razu układaj je w naczyniu na pergaminie. Garnek przykryj i gotuj 10-12 minut – w zależności, jak duże kotleciki uformowałeś.
  4. W międzyczasie przygotuj sałatkę: karczochy pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka a chilli drobno posiekaj. Wszystko przełóż do salaterki i wymieszaj.
  5. W miseczce wymieszaj sos sałatkowy Knorr, oliwę, 3 łyżki zalewy z karczochów, chilli oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowana sałatkę. Gotowe, ugotowane kotleciki podawaj z sałatką.