Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

68


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
filet z indyka500 gramów
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr1 opakowanie
kajzerka czerstwa1 sztuka
pomidory suszone5 sztuk
orzeszki piniowe2 łyżki
karczochy marynowane300 gramów
Sos sałatkowy włoski Knorr1 opakowanie
świeża kolendra1 pęczek
papryczka chilli0.5 sztuk
cebula czerwona0.5 sztuk
jajka2 sztuki
bułka tarta2 łyżki
liść laurowy3 sztuki
ziele angielskie3 sztuki
oliwa z oliwek3 łyżki
mleko200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Kajzerkę namocz w mleku. Mięso z indyka zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Pomidory pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Krok 2
W misce połącz mięso, jajka, pomidory, orzeszki, odciśniętą bułkę, bułkę tartą oraz połowę kolendry. Masę dopraw przyprawą Knorr i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
W garnku z wkładem do gotowania na parze zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Sitko wyłóż pergaminem. Z mięsnej masy uformuj nieduże kotleciki i od razu układaj je w naczyniu na pergaminie. Garnek przykryj i gotuj 10-12 minut – w zależności, jak duże kotleciki uformowałeś.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj sałatkę: karczochy pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka a chilli drobno posiekaj. Wszystko przełóż do salaterki i wymieszaj.
Krok 5
W miseczce wymieszaj sos sałatkowy Knorr, oliwę, 3 łyżki zalewy z karczochów, chilli oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj i polej przygotowana sałatkę. Gotowe, ugotowane kotleciki podawaj z sałatką.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl