Kotlety mielone wellington z warzywami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 500 gramów
  • ciasto francuskie - 500 gramów
  • kajzerki - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szpinak - 400 gramów
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • ser feta - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę zalej mlekiem poczekaj aż nasiąknie. Następnie bułkę odciśnij ją i połącz z surowym jajkiem i mięsem. Całość wymieszaj z przyprawą Knorr, która nada ona potrawie odpowiedniego smaku, a także ujednolici konsystencję pieczeni. Po doprawieniu mięsa zroluj je w dwa długie walce o średnicy około 3 cm.
  2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojona w kosteczkę cebulę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość dopraw do smaku ostrą papryką i gałką muszkatową. Gdy szpinak nieco przestygnie dodaj do niego pokrojona w kostkę fetę.
  3. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do grubości około 5 mm uformuj z niego prostokąt o długości około 20 cm i szerokości około 15 cm. Na cieście ułóż pierwszy walec mięsa a następnie na jego wierzch nałóż szpinak Całość przykryj drugą roladą z mięsa. Wszystko razem zawiń w ciasto francuskie posmarowane jajkiem. Roladę ponakłuwaj z wierzchu widelcem i posmaruj resztą jajka.
  4. Tak przygotowaną roladę ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso się upiekło. Jeśli twoja rolada jest nieco grubsza, odpowiednio wydłuż czas pieczenia.