| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mięso - najlepiej kup kawałek ładnej, chudej łopatki i albo zmiel sam w domu albo poproś o to w sklepie - przełóż do miski. Dodaj posiekaną drobniutko cebulę, jajko, 3 łyżki otrąb, mleko i fx do kotletów mielonych. |
| Krok 2 |
| Wyrób mięso dobrze ręką i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. Po tym czasie zwilżonymi zimną wodą rękami uformuj nieduże kotlety, 4 - 6 sztuk, obtocz je w pozostałych otrębach. |
| Krok 3 |
| Kładź kotlety na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż aż zrumienią się ze wszystkich stron - na początku na mocnym a potem niedużym ogniu. Na koniec przykryj patelnię na kilka chwil i dosmaż kotlety na malutkim ogniu. Podawaj z ziemniakami i jarzynką. |