Kotlety mielone wieprzowe z otrębami

1


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 gramów
jajko1 sztuka
otręby pszenne prażone 1 szklanka
pieprz ziołowy1 łyżeczka
cebula duża1 sztuka
mleko0.33 szklanek
olej do smażenia6 łyżek
Fix Kotlety mielone Knorr0.5 opakowań
Przygotowanie
Krok 1
Mięso - najlepiej kup kawałek ładnej, chudej łopatki i albo zmiel sam w domu albo poproś o to w sklepie - przełóż do miski. Dodaj posiekaną drobniutko cebulę, jajko, 3 łyżki otrąb, mleko i fx do kotletów mielonych.
Krok 2
Wyrób mięso dobrze ręką i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. Po tym czasie zwilżonymi zimną wodą rękami uformuj nieduże kotlety, 4 - 6 sztuk, obtocz je w pozostałych otrębach.
Krok 3
Kładź kotlety na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż aż zrumienią się ze wszystkich stron - na początku na mocnym a potem niedużym ogniu. Na koniec przykryj patelnię na kilka chwil i dosmaż kotlety na malutkim ogniu. Podawaj z ziemniakami i jarzynką.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl