Kotlety mielone wieprzowe z otrębami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe z łopatki - 500 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • otręby pszenne prażone - 1 szklanka
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • cebula duża - 1 sztuka
  • mleko - 0.33 szklanek
  • olej do smażenia - 6 łyżek
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 0.5 opakowań

Sposób przygotowania:

  1. Mięso - najlepiej kup kawałek ładnej, chudej łopatki i albo zmiel sam w domu albo poproś o to w sklepie - przełóż do miski. Dodaj posiekaną drobniutko cebulę, jajko, 3 łyżki otrąb, mleko i fx do kotletów mielonych.
  2. Wyrób mięso dobrze ręką i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. Po tym czasie zwilżonymi zimną wodą rękami uformuj nieduże kotlety, 4 - 6 sztuk, obtocz je w pozostałych otrębach.
  3. Kładź kotlety na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż aż zrumienią się ze wszystkich stron - na początku na mocnym a potem niedużym ogniu. Na koniec przykryj patelnię na kilka chwil i dosmaż kotlety na malutkim ogniu. Podawaj z ziemniakami i jarzynką.