Kotlety mielone z młodymi ziemniakami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 gramów
  • młode ziemniaki - 500 gramów
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 opakowanie
  • świeży koperek - 1 pęczek
  • woda - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 0.5 szklanek
  • olej do smażenia
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) wrzącej i lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości.
  2. W tym czasie mięso mielone wymieszaj dokładnie z jajkiem, połową szklanki wody i zawartością opakowania Fix Knorr. Wyrób dokładnie masę i formuj tradycyjne kotlety.
  3. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na oleju po 8-12 minut z każdej strony. Ugotowane ziemniaki odsącz i obtocz w maśle oraz posiekanym koperku. Dopraw solą. Podawaj z kotletami.