Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 gramów
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • kajzerka - 1 sztuka
  • pieczarki - 10 sztuk
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • bułka tarta - 7 łyżek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 100 mililitrów
  • ser żółty w kawałku - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w mleku, natkę posiekaj. Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku i wyrób jednolitą masę.
  2. Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż starte pieczarki. Dopraw do smaku pieprzem, wystudź, a następnie dodaj starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszaj.
  3. Mięso podziel na cztery części, na każdą z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.
  4. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Podawaj na ciepło.