Kotlety po kaszubsku
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wieprzowina mielona - 350 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • filety z dorsza (oczyszczone z ości, bez skóry) - 300 gramów
  • mleko - 200 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • kajzerka - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rybę posiekaj nożem na drobne kawałki, wymieszaj z odciśnięta z mleka bułką, jajkiem i mielonym mięsem.
  2. Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem, przyprawą do mięs, posiekaną natka pietruszki i roztartym czosnkiem.
  3. Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości kotlety, obtocz je w bułce tartej.
  4. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. W ostatniej fazie na patelnię dodaj mąkę i wlej szklankę wody, żeby danie miało pełny smak dodaj Esencję do duszonych mięs, śmietanę, a następnie posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Kotlety podawaj z ziemniakami polane powstałym sosem.