Kotlety schabowe z pigwą
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • schab w plastrach - 8 sztuk
  • pigwa - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • miód - 2 łyżki
  • sok pomarańczowy - 1 szklanka
  • bulion drobiowy - 1 szklanka
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • białe wino - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • oliwa - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, a następnie podsmaż na niej wieprzowinę. Gdy się zarumieni, zdejmij z patelni.
  2. Resztę oliwy podgrzej na patelni, dodaj posiekane w kostkę czosnek i cebulę. Smaż około 2-3 minut.
  3. Dodaj ósemki pigwy i smaż jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.
  4. Dodaj białe wino, bulion drobiowy i sok pomarańczowy. Zagotuj. Wsyp cynamon i miód, po czym gotuj na wolnym ogniu około 10-15 minut.
  5. Mięso przełóż na patelnię, zalej sosem i uduś. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.