Kotlety wieprzowe po katalońsku

Składniki:

  • schab - 6 plastrów
  • cebula - 4 sztuki
  • cytryny - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • szałwia - 4 sztuki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa - 8 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i rozbij tłuczkiem lub ręką na kotlety.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w talarki. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę i wymieszaj z cebulą. Resztę wyciśnij na sok i wymieszaj dokładnie z oliwą, dodając posiekaną cebulę ze skórką cytrynową i dopraw do smaku.
  3. W tak przygotowanej marynacie namocz kotlety i odstaw na 3 godz.
  4. Przed pieczeniem odsącz mięso i wrzuć na grilla. Piecz po ok. 10 min. z każdej strony.