Kotlety wieprzowe z farszem pieczarkowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 50 dekagramów
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 sztuka
  • duża cebula - 1 sztuka
  • duże pieczarki - 6 sztuk
  • bułka tarta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Fix Kotlety mielone Knorr wymieszaj z wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połącz go z mielonym mięsem i wyrób dokładnie rękami.
  2. Na patelni podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę i dodaj ją do mięsa. Wymieszaj.
  3. Z mięsa ulep cienkie okrągłe placuszki. Niewielkie porcje przestudzonych pieczarek układaj w środku mięsnych placków, ale tylko na połowie ich ilości.
  4. Podsmaż także pieczarki pokrojone w drobną kostkę, dopraw lekko solą i pieprzem.
  5. Pozostałymi plackami przykryj pieczarki, dokładnie przyklepując brzegi, żeby się nie pootwierały przy smażeniu.
  6. Kotleciki ostrożnie obtaczaj z każdej strony w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju, obracając co jakiś czas, przez około 10 minut, do momentu, gdy się zarumienią. Najlepiej smakują podawane z sałatą i ziemniakami.