Kotlety z cukinią i kaszą bulgur
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 800 gramów
  • cebula - 250 gramów
  • Kotlety z kaszy bulgur Knorr - 1 opakowanie
  • marchew - 250 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka pszenna lub kukurydziana - 150 gramów
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 2 szczypty
  • olej rzepakowy - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Mieszankę do kotletów Knorr ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
  2. Cukinię obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na grubych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut. Nadmiar wody zlać, dodatkowo cukinię odcisnąć z nadmiaru wody.
  3. Marchew i cebulę obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Wszystkie warzywa połączyć, dodać ugotowaną mieszankę do kotletów, jajka, 50 gram mąki i pieprz. Dokładnie wymieszać
  4. Formować kotleciki następnie każdy obtoczyć w mące. Smażyć na oleju. Kotlety są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.