Kotlety z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • olej - 3 łyżki
  • pieprz
  • bułka tarta - 6 łyżek
  • sól
  • jajka - 5 sztuk
  • mąka - 4 łyżki
  • masło - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • schab bez kości - 0.5 kilogramów
  • posiekany koperek suszony - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na 4 plastry, rozbij i skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem
  2. Kotlety obtocz w mące następnie zanurzaj w jajku i panieruj w bułce tartej.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju około 3 minut z każdej strony.
  4. Na osobnej patelni rozgrzej masło, wbij pozostałe jajka i smaż, aż białka się zetną. Posól i posyp koperkiem.
  5. Jajka ułóż na kotletach i podawaj.