Kotlety z kalafiora

Składniki:

  • olej - 3 unit
  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 2 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • kalafior - 0.5 kilogramów
  • siekane orzechy włoskie - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj, a następnie podziel na różyczki. Włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.
  2. Kalafiora odcedź, po czym dokładnie rozgnieć widelcem.
  3. Dodaj surowe jajka, posiekane orzechy włoskie oraz taką ilość bułki tartej, by powstała gęsta masa.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Z powstałej masy formuj mokrymi rękami średniej wielkości kotleciki. Dokładnie obtocz je w bułce tartej.
  6. Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie udekoruj pietruszką.