Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana - 1 szklanka
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • mleko - 1.7 szklanek
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1 łyżka
  • bułka tarta - 200 gramów
  • śmietana - 250 mililitrów
  • woda - 1.2 szklanek
  • olej - 120 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W mleku i wodzie z dodatkiem Bulionetki drobiowej Knorr ugotuj kaszę, aż będzie miękka i lekko rozgotowana, kleista. Wystudź.
  2. Dodaj utarte z cukrem 3 jajka. Z masy uformuj kotlety.
  3. Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na oleju, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
  4. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety podaj ze śmietaną.