Kotlety z łososia
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • łosoś - 1 kilogram
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • bułka tarta
  • olej - 350 mililitrów
  • natka pietruszki
  • mleko - 100 mililitrów
  • mąka - 10 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę bulionową Knorr zagotuj w 250 mililitrów wody.
  2. Filety z łososia pokrój w plastry, posyp przyprawą Knorr i wyłóż na posmarowaną masłem patelnię. Dodaj łyżkę bulionu i uduś, do momentu kiedy mięso zmięknie.
  3. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj powoli mleko. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Rybę ostudź i kawałkami obtaczaj w sosie beszamelowym i bułce tartej.
  5. Następnie smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.
  6. Pozostały sos beszamelowy zagotuj z bulionem. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kawałki ryby. Całość przybierz natką pietruszki.