Kotlety z ryżu
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 1 sztuka
  • jajko surowe - 2 sztuki
  • jajko na twardo - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cebula - 3 sztuki
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na jedną szklankę ryżu dajemy dwie szklanki wody.
  2. Do wody i ryżu dodajemy pokruszone kostki bulionowe.
  3. Gotujemy do czasu, aż ryż całkiem wciągnie wodę. Studzimy.
  4. Do ostudzonego ryżu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, zeszkloną cebulę i pokrojone w kostkę jajka na twardo.
  5. Dodajemy surowe jajko i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy całość i formujemy kotlety.
  6. Kotlety odtaczamy w drugim, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  7. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotej skórki. Podajemy z zeszkloną cebulą. Smacznego!