| |||||||||
| Składniki | ||
| śledzie | 4 sztuki | |
| jajka | 2 sztuki | |
| sucha bułka | 50 gramów | |
| mleko | 1 szklanka | |
| cebula | 1 sztuka | |
| bułka tarta | 0.5 szklanek | |
| masło | 2 łyżki | |
| olej do smażenia | ||
| pieprz czarny mielony | 2 szczypty |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Śledzie namocz w wodzie na noc. Dokładnie oczyść i drobno posiekaj. |
| Krok 2 |
| Cebulę obierz, umyj i zetrzyj na tarce, podsmaż na maśle. |
| Krok 3 |
| Do śledzi dodaj cebulę i namoczoną w mleku bułkę, popieprz. Wbij jajko i dołóż masło. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolita masa. |
| Krok 4 |
| Z przygotowanej masy formuj kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. |
| Autor: przepisy.pl |