Kotlety ze śledzi
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • śledzie - 4 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • sucha bułka - 50 gramów
  • mleko - 1 szklanka
  • cebula - 1 sztuka
  • bułka tarta - 0.5 szklanek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
  • margaryna - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namocz w wodzie na noc. Dokładnie oczyść i drobno posiekaj.
  2. Cebulę obierz, umyj i zetrzyj na tarce, podsmaż na maśle.
  3. Do śledzi dodaj cebulę i namoczoną w mleku bułkę, popieprz. Wbij jajko i dołóż masło. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolita masa.
  4. Z przygotowanej masy formuj kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.