|
Składniki | ||
śledzie | 4 sztuki | |
jajka | 2 sztuki | |
sucha bułka | 50 gramów | |
mleko | 1 szklanka | |
cebula | 1 sztuka | |
bułka tarta | 0.5 szklanek | |
masło | 2 łyżki | |
olej do smażenia | ||
pieprz czarny mielony | 2 szczypty |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Śledzie namocz w wodzie na noc. Dokładnie oczyść i drobno posiekaj. |
Krok 2 |
Cebulę obierz, umyj i zetrzyj na tarce, podsmaż na maśle. |
Krok 3 |
Do śledzi dodaj cebulę i namoczoną w mleku bułkę, popieprz. Wbij jajko i dołóż masło. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolita masa. |
Krok 4 |
Z przygotowanej masy formuj kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. |
Autor: przepisy.pl |