Krążki z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 60 g cukru kryształu
  • 120 g przesianej mąki pszennej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 300 g dowolnych owoców jagodowych, np. truskawek, malin, poziomek, borówek
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • liść mięty

Sposób przygotowania:

  1. Delikatne, wyjątkowo kruche ciasto kukurydziane nadaje się także na spód do tarty lub na babeczki. Ma neutralny smak, dobrze pogodzi się z kazdym nadzieniem - w zimie owoce możesz zastąpić np. musem czekoladowym.
  2. Utrzyj masło z cukrem. Dodaj oba rodzaje mąki i jeszcze raz utrzyj. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię kuchenną i włóż na 15 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Rozgrzej konfiturę w rondelku, dodaj owoce (truskawki pokrój na ćwiartki), wymieszaj. Blat przykryj 2-3 warstwami przezroczystej folii kuchennej. Ułóż ciasto, przykryj kolejnym płatem folii, rozwałkuj do grubości 1 cm. Powycinaj (np. szklanką) okrągłe placuszki, piecz 15 minut. Gdy wystygną, udekoruj je ubitą śmietaną i owocami w konfiturze. Na każdym ciastku możesz położyć listek mięty.