Krem groszkowy
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • zielony groszek - 1 kilogram
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cebule - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • groszek ptysiowy
  • kolendra
  • woda - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy bulion z 0,5 litra wody i kostki Knorr. Dodajemy groszek. Gotujemy.
  2. Cebule obieramy, kroimy i lekko podsmażamy. Dodajemy do zupy i całość dokładnie miksujemy. Jeśli chcesz możesz przetrzeć zupę.
  3. Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem.
  4. Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy groszek ptysiowy i dekorujemy sosem jogurtowym. Dekorujemy gałązkami kolendry.