Krem pieczarkowy z nutką trufli i kulkami z brukselki
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki małe opakowanie - 1 sztuka
  • czosnek - 2 ząbki - 2 sztuki
  • szklanka mleka - 1 szklanka
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • puree ziemniaczane - 4 łyżki
  • oliwa truflowa - 1 łyżeczka
  • krem z brukselki - 1 szklanka
  • jajko - 1 szt. - 1 sztuka
  • ziemniaki (ugotowane) - 3 sztuki
  • olej do smażenia - 2 szklanki
  • Bulionetka drobiowa Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyc i pokroic w paski.Wrzucic do garnka razem z pokrojonym czosnkiem oraz odrobiną masła.Zagotowac ciągle mieszając.Następnie wlac bulion,przykryc i gotowac przez 10 min.
  2. Na końcu dodac sól i pieprz do smaku,oraz mleko lub śmietanę 30%,zamieszac i wszystko zmiksowac blenderem razem z puree ziemniaczanym na jednolitą masę.
  3. Do zupy brukselkowej dodac jajko,ziemniaki,sól i pieprz.Wszystko zmiksowac jeśli masa będzie za rzadka dodac 2-3 łyżki mąki i zamieszac.Formowac kulki obtaczac je w bułce tartej i smażyc w garnuszku z rozgrzanym olejem.Podawac w bulionówce lub w filiżance z dodatkiem jednej łyżeczki oliwy truflowej oraz z kuleczkami brukselkowymi.