Krem pieczarkowy z nutką trufli i kulkami z brukselki

1


Łatwe


30 min.


3 os.

Składniki
pieczarki małe opakowanie1 sztuka
czosnek - 2 ząbki2 sztuki
szklanka mleka1 szklanka
masło2 łyżki
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
puree ziemniaczane4 łyżki
oliwa truflowa1 łyżeczka
krem z brukselki1 szklanka
jajko - 1 szt.1 sztuka
ziemniaki (ugotowane) 3 sztuki
olej do smażenia2 szklanki
Bulionetka drobiowa Knorr
Przygotowanie
Krok 1
Pieczarki umyc i pokroic w paski.Wrzucic do garnka razem z pokrojonym czosnkiem oraz odrobiną masła.Zagotowac ciągle mieszając.Następnie wlac bulion,przykryc i gotowac przez 10 min.
Krok 2
Na końcu dodac sól i pieprz do smaku,oraz mleko lub śmietanę 30%,zamieszac i wszystko zmiksowac blenderem razem z puree ziemniaczanym na jednolitą masę.
Krok 3
Do zupy brukselkowej dodac jajko,ziemniaki,sól i pieprz.Wszystko zmiksowac jeśli masa będzie za rzadka dodac 2-3 łyżki mąki i zamieszac.Formowac kulki obtaczac je w bułce tartej i smażyc w garnuszku z rozgrzanym olejem.Podawac w bulionówce lub w filiżance z dodatkiem jednej łyżeczki oliwy truflowej oraz z kuleczkami brukselkowymi.
Autor: supermamaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl