Krem z borowików
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • suszone borowiki - 0.5 szklanek
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • seler korzeniowy, kawałek wielkości jajka - 1 sztuka
  • szalotka - 1 sztuka
  • pieprz biały mielony - 6 szczypt
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • jałowiec suszony - 4 sztuki
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 kilogram
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz zalewając je w garnku 2 szklankami zimnej wody. Po 30 minutach moczenia gotuj ok. pół godziny. Warzywa obierz, pokrój w kostkę. W 2 szklankach gorącej wody, zagotowanej, rozpuść oba buliony.
  2. Do podgotowanych grzybów dodaj liście laurowe i warzywa oraz utłuczony na proszek jałowiec i bulion, gotuj aż warzywa zmiękną a następnie wyjmij liście a zupę zmiksuj zupę na krem.
  3. Dopraw zupę do smaku pieprzem, dolej śmietankę i już nie gotuj by się nie zważyła. Podawaj na gorąco przybierając kleksami śmietany.