Krem z brokułów
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
  • brokuły - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 60 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • woda-wrzątek - 1 litr
  • olej - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • grzanki z bułki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
  2. Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.
  3. Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
  4. Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.