Krem z brokułów

176


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr2 sztuki
brokuły500 gramów
cebula1 sztuka
płatki migdałów60 gramów
ząbek czosnku1 sztuka
woda-wrzątek1 litr
olej1 łyżka
śmietana 18%1 szklanka
grzanki z bułki
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
Krok 2
Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.
Krok 3
Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
Krok 4
Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 5
Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl