Krem z brokułów z grzankami

Składniki:

  • brokuły - 400 gramów
  • koper włoski - 2 sztuki
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 3 sztuki
  • cebula biała - 1 sztuka
  • korzeń selera - 100 gramów
  • pietruszka korzeń - 100 gramów
  • ziemniaki średniej wielkości - 6 sztuk
  • śmietana 18% do dekoracji
  • woda - 2.5 litry
  • chleb tostowy kromki - 10 sztuk
  • Oregano z Turcji Knorr - 5 gramów
  • sól do smaku
  • olej - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły podziel na różyczki, resztę warzyw obierz i pokrój w grubą kostkę. Z kopru włoskiego wytnij korzeń.
  2. W garnku podsmaż cebulę na rumiano, dodaj resztę warzyw oprócz brokułów. Podsmażaj ok. 5 minut.
  3. Dodaj wodę i kostki Knorr, gotuj 10 min, dodaj brokuły i gotuj do zmięknięcia warzyw.
  4. Zmiksuj zupę, a następnie przetrzyj przez drobne sito i zagotuj.
  5. Z chleba tostowego usuń skórkę a środek pokrój w kostkę, oprósz ziołami i skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez 5 min.
  6. Udekoruj zupę śmietaną i podawaj z grzankami.