Krem z czerwonych warzyw
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory - 500 gramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • słodka śmietana 12% - 5 łyżek
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • cukier - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokroić, przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Polać oliwą, posypać solą, pieprzem, kosteczką czosnkową i pietruszkową. Piec w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Zdjąć skórkę z pomidorów i papryki.
  2. Upieczone warzywa zalać bulionem i dodać zioła. Gotować około 15 minut a następnie przy pomocy blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku.
  3. Krem przelewamy do miseczek a wierz polewamy słodką śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z grzankami czosnkowymi.