Krem z dyni z mlekiem kokosowym - VIDEO
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 200 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • dynia - 500 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 sztuka
  • trawa cytrynowa - 1 sztuka
  • mała ostra papryka - 1 sztuka
  • tłuszcz do smażenia - 80 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeży imbir - 50 gramów
  • mleko kokosowe - 400 mililitrów
  • sok z 1 cytryny
  • świeża bazylia - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Dynię piecz w kawałkach w piekarniku, około 20 minut. Po upieczeniu dynię lekko przestudź. Upieczoną dynię obierz i pokrój w mniejsze części.
  2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę. Dodaj dynię, starty imbir i mleko koksowe oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zalej 1 litrem wody i dodaj bulionetkę Knorr, carry oraz posiekaną trawę cytrynową. Gotuj 10 minut. Następnie zupę zmiksuj.
  3. Do zupy dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i posiekaną bazylią.