Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 400 gramów
  • jogurt - 3 łyżki
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka
  • estragon - 1 szczypta
  • cebula - 1 sztuka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • biała część pora - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • kwaśne jabłko - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Stop masło i podsmaż na nim cebulę, por i czosnek. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  2. Po chwili dodaj ziemniaki, dynię i kawałki jabłka, całość duś 5 minut.
  3. Następnie dodaj 0,5 l rosołu, przygotowanego z kostek Bulionu cielęcego Knorr zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotuj ok. 35 minut. Pod koniec gotowania dodaj zioła oraz pieprz.
  4. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito, po czym dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne).
  5. Przed podaniem dodaj do kremu z dyni jogurt i szczypiorek.