Krem z dyni
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia pokrojona w kostkę - 1.5 kilogramów
  • cebula pokrojona w kostkę - 200 gramów
  • ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 4 sztuki
  • mleko - 400 mililitrów
  • ostra papryka cayenne - 2 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 2 szczypty
  • woda - 200 mililitrów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Dzielimy dynie, wydrążamy miąższ, obieramy skórę, kroimy w kostkę i płukamy na końcu.
  2. Cebulę drobno siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, do lekko zrumienionej cebuli, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę-podpiekamy to przez krótką chwilę.
  3. Kostki rosołowe Knorr rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody.
  4. Do podpiekającej się cebuli i czosnku wlewamy 400 ml mleka i bulion z kury 250 ml.
  5. Dodajemy do tego wszystkiego dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
  6. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy nasz wywar z gazu. Jeśli mielimy blenderem czekamy do wystygnięcia, jeśli używamy robota typu thermomix możemy zmielić gorący wywar z dynią.
  7. Na sam koniec dodajemy resztę przypraw - według własnego uznania powinno być lekko ostre dzięki papryce cayenne.
  8. Najlepiej podawać z grzankami i z odrobiną startego sera żółtego.