Krem z kalafiora
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior świeży lub mrożony - 500 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • ziemniaki - 1 sztuka
  • cebula - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • kilka kromek bagietki pełnoziarnistej
  • ser parmezan starty - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek, dodaj kalafiora, selera, pietruszkę i ziemniaki – smaż chwilę razem.
  3. Do garnka wlej 800 ml wody oraz mleko kokosowe. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj.
  4. Zmniejsz ogień, zupę gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku pieprzem.
  5. Kromki pieczywa posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozwól aby zarumieniły się. Gotowa zupę nalej do talerzy i podawaj z grzankami.