Krem z kalafiora

102


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
kalafior świeży lub mrożony500 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
seler1 sztuka
pietruszka korzeń1 sztuka
ziemniaki1 sztuka
pieprz czarny mielony1 szczypta
cebula0.5 sztuk
ząbek czosnku2 sztuki
napój kokosowy200 mililitrów
bagietka pełnoziarnista1 sztuka
ser parmezan starty2 łyżki
oliwa z oliwek4 łyżki
napój kokosowy200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.
Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek, dodaj kalafiora, selera, pietruszkę i ziemniaki – smaż chwilę razem.
Krok 3
Do garnka wlej 800 ml wody oraz napój kokosowy. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj.
Krok 4
Zmniejsz ogień, zupę gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku pieprzem.
Krok 5
Kromki pieczywa posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozwól aby zarumieniły się. Gotowa zupę nalej do talerzy i podawaj z grzankami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl