Krem ze szparagów z tostami
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • jedna porcja włoszczyzny - 280 gramów
  • zielone szparagi - 480 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
  • Flora ProActiv o smaku masła - 6 łyżeczek
  • mleko zagęszczone 7,5% tłuszczu - 200 mililitrów
  • mąka pszenna - 6 łyżeczek
  • gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczek
  • kromka pieczywa tostowego - 8 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę umyj, obierz, zalej wodą i zagotuj. Ugotuj bulion na wolnym ogniu (ok. 200 ml – niecała szklanka).
  2. Szparagi umyj, usuń twarde końce. Odetnij główki, resztę pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów krótko obgotuj w bulionie. Odłóż.
  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Podsmaż na oliwie. Dodaj bulion i resztę szparagów. Gotuj do miękkości. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  4. Mleko rozmieszaj z mąką, dodaj trochę ciepłej zupy. Następnie wlej do pozostałej zupy, wymieszaj, dopraw gałką muszkatołową.
  5. Pod koniec gotowania dodaj Florę ProActiv. Przelej na talerz, dodaj główki szparagów.
  6. Pieczywo tostowe opiecz w tosterze. Przekrój wzdłuż przekątnej, żeby powstały trójkąty.