Krem ze szparagów z tostami

1


Średnie


35 min.


4 os.

Składniki
jedna porcja włoszczyzny280 gramów
zielone szparagi480 gramów
cebula1 sztuka
oliwa z oliwek2 łyżeczki
Flora ProActiv o smaku masła6 łyżeczek
mleko zagęszczone 7,5% tłuszczu200 mililitrów
mąka pszenna6 łyżeczek
gałka muszkatołowa0.25 łyżeczek
kromka pieczywa tostowego8 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Włoszczyznę umyj, obierz, zalej wodą i zagotuj. Ugotuj bulion na wolnym ogniu (ok. 200 ml – niecała szklanka).
Krok 2
Szparagi umyj, usuń twarde końce. Odetnij główki, resztę pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów krótko obgotuj w bulionie. Odłóż.
Krok 3
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Podsmaż na oliwie. Dodaj bulion i resztę szparagów. Gotuj do miękkości. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
Krok 4
Mleko rozmieszaj z mąką, dodaj trochę ciepłej zupy. Następnie wlej do pozostałej zupy, wymieszaj, dopraw gałką muszkatołową.
Krok 5
Pod koniec gotowania dodaj Florę ProActiv. Przelej na talerz, dodaj główki szparagów.
Krok 6
Pieczywo tostowe opiecz w tosterze. Przekrój wzdłuż przekątnej, żeby powstały trójkąty.
Autor: dr Ewa RychlikPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl