| 
 | |||||||||
| Składniki | ||
| porcja rosołowa | 1 sztuka | |
| Sos grzybowy Knorr | 1 opakowanie | |
| grzyby suszone lub mrożone | 5 sztuk | |
| włoszczyzna | 1 pęczek | |
| ziemniaki | 300 gramów | |
| śmietana 18% | 100 mililitrów | |
| ziele angielskie | 3 ziarna | |
| pieprz czarny ziarnisty | 4 ziarna | |
| liść laurowy | 2 sztuki | |
| woda | 2 litry | 
| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Porcję rosołową i włoszczyznę zalej 2 l wody. Doprowadź wywar do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut. | 
| Krok 2 | 
| Grzyby i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 15 minut. | 
| Krok 3 | 
| Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Całość ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zupę dodatkowo można doprawić odrobiną majeranku. | 
| Autor: Piotr  Murawski |