|
Składniki | ||
porcja rosołowa | 1 sztuka | |
Sos grzybowy Knorr | 1 opakowanie | |
grzyby suszone lub mrożone | 5 sztuk | |
włoszczyzna | 1 pęczek | |
ziemniaki | 300 gramów | |
śmietana 18% | 100 mililitrów | |
ziele angielskie | 3 ziarna | |
pieprz czarny ziarnisty | 4 ziarna | |
liść laurowy | 2 sztuki | |
woda | 2 litry |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Porcję rosołową i włoszczyznę zalej 2 l wody. Doprowadź wywar do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut. |
Krok 2 |
Grzyby i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 15 minut. |
Krok 3 |
Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Całość ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zupę dodatkowo można doprawić odrobiną majeranku. |
Autor: Piotr Murawski |