Kremowa zupa borowikowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • porcja rosołowa - 1 sztuka
  • Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie
  • grzyby suszone lub mrożone - 5 sztuk
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ziemniaki - 300 gramów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Porcję rosołową i włoszczyznę zalej 2 l wody. Doprowadź wywar do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.
  2. Grzyby i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 15 minut.
  3. Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Całość ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zupę dodatkowo można doprawić odrobiną majeranku.